SolWorld 2023 konferencia, Bécs

Épp most tértem vissza egy hihetetlenül lelkesítő eseményről!

Tudjátok rólam, hogy folyamatosan tanulok, képzem magam. Most sem volt ez másképp: Bécsben jártam a SolWorld konferencián. Hihetetlen energiát ad a találkozás olyanokkal, akik értik és beszélik a megoldásfókuszú nyelvet!

Utoljára két évvel ezelőtt, 2021-ben Frankfurtban, a pandémia előtt találkoztam utoljára ezekkel a kollégákkal, akik a világ minden részéből érkeztek és hihetetlenül jó volt ismét személyesen kapcsolódni velük! Mindannyian kutatják, alkalmazzák a módszert és a konferencián workshopokon és kötetlen beszélgetésekben osztották meg a tapasztalataikat.

Már most tudom, hogy John Brooker új csoportos döntéshozatali modelljét vagy Peter Röhrig és Wendy Van den Bulck vezetői tréningprogramjának anyagát az PTF-es Coaching szemléletű vezetés illetve a Teamcoaching tantárgyaimba építem majd be.

Szeretjük, amit csinálunk: csapatfotó nemzetközi nagyágyúkkal (John Brooker, Marika Tammeaid, jómagam, Victoria Spashchenko, Petra-Müller Demary)

Nagyon aktuálisak a Chris Aertsen & Lily Deforce munkájából (Milyen érdekes: eltér a véleményünk!) levonható tanulságok is. Rendkívül hasznos eszköz lehet minden olyan helyzetben, ahol véleménykülönbségből fakadó konfliktusok lehetnek. (márpedig hol nincsenek)

Hasonlóan nagyon aktuális ma Magyarországon (is) Victoria Spashchenko: Megoldásfókusz háborús időkben munkája. Sokat tanultam nemcsak a szomszédunkban zajló eseményekre gondolva, hanem általában is a traumát átélt emberekkel való kommunikációról.

Dr. Yoram Galli, PhD, MEI & Yaron Yagil, MSW; PhD: Hogyan alakul a megoldásfókuszú szemlélet a gyakorlatban? c. workshopján az eddigi gyakorlatainkat gondoltuk át és tovább.

Dr. Klaus Puhltól epdig azt tanultam, hogyan ültessük gyakorlatban a filozófiát. Wittgenstein nyelvfilozófiája és ennek jelentősége a megoldásfókuszú coaching gyakorlatában rendkívül érdekes téma. Annyira megragadott, hogy talán egy külön blogbejegyzésben bővebben ki is fejtem majd.

Dr. Klaus Puhl, a Bécsi Egyetem Filozófia Tanszékének adjunktusa

Haesun Moon, PhD Kanadából ismét eljött Európába offline tudásmegosztásra. Volt Magyarországon is a Solutionsfurfers szervezésében, most Bécsben is találkoztunk. Lektorként közreműködtem legújabb könyvének magyar kiadásában. Mindenkinek ajánlom, aki egyszerű, hétköznapi helyzetekben szeretne hatékonyabb beszélgetéseket folytatni. Szórakoztató és olvasmányos könyv, tudományos megalapozottsággal.

Haesun Moon PhD, kommunikációkutató, oktató, a Coaching A-Z c. könyv szerzője

Sűrű, de minden szempontból pozitív élmény volt! Az egyes témakörökkel reményeim szerint nyáron még külön bejegyzésben jövök!