Pszichodráma felnőtteknek

Mi a pszichodráma?

A pszichodráma egy mély önismereti technika, ahol a csoportban nemcsak beszélünk kérdéseinkről, hanem a dramatikus játék során át is éljük azokat.

A többi csoportos módszertől a cselekvés-központúság különíti el legjobban a pszichodrámát. Itt nemcsak beszéd zajlik, hanem a teljes ember, a test, a lélek, az érzések, a mozgás, a gondolatok mind részt vesznek a folyamatokban.

Mire jó?

A módszer különösen alkalmas személyiségfejlesztésre és kiemelkedő hatékonysággal fejleszti a szociális készségeket. A foglalkozások során bepillantást kaphatunk mások nehézségeibe és problémamegoldási módjába is. A csoportfolyamat során egyre jobban megismerjük magunkat, mozgatórugóinkat, így az életben egyre érettebben, hitelesebben tudunk megnyilvánulni.

Mennyi időt igényel?

A csoportok 120-250 órásak szoktak lenni, ami kéthetente egyszer 4 órás vagy havonta egyszer egy napos elfoglaltságot jelent, így 1-2 évig tart egy csoport. Az első két-három alkalommal kipróbálhatod, hogyan működik, megtapasztalhatod magadon, hogy neked való-e, megismerkedhetsz a vezetőkkel és leendő csoporttársaiddal és csak ezután kell döntened, hogy tagja maradsz-e a csoportnak a folyamat végéig.

Ezek mellett lehetőséged van néhány napos pszichodráma-workshopokon is részt venni, amelyek általában valamilyen konkrét téma köré szerveződnek.

De nekem nincs színészi tehetségem...

Nem kell hozzá semmilyen színészi képesség. A dráma, a dramatikus játék azt jelenti, hogy cselekvésben, mozdulatokban is kifejezzük lelki tartalmainkat. Ennek célja, hogy a szavakon túl, mélyebb, ösztönösebb, spontánabb kifejezési módot találjunk.

Mi történik egy pszichodráma-ülésen?

A csoportülés általában három részből áll:

  1. Egy felmelegedési szakasszal kezdődik, amely kötetlen beszélgetésből, és bemelegítő játékokból áll.
  2. A második rész a játék fázisa. Valaki a csoportból, aki erre vállalkozik, és akinek a témájára a csoport ráhangolódott, főszereplővé válik, vagyis a csoport az ő kérdésével foglalkozik. A csoport vezetője és a csoporttagok segítségével jeleneteket állít színpadra, amelyek az adott témához kapcsolódnak.
  3. A jelenetek lejátszása után következik a harmadik, lezáró fázis, amelyben a csoport megosztja a játék során tapasztalt, illetve a játék során felidéződött élményeit.

Mennyibe kerül?

A pszichodráma-foglalkozások óradíja általában 1.300 Ft - 2.000 Ft/akadémiai óra (45 perc). Az általam vezetett csoportok óradíja jelenleg bruttó 1.800 Ft.

 

+36 20 225 1744, info@gontermoni.hu 

Göntér Móni
coach, pszichodráma-vezető, tréner
Bemutatkozás


Pszichodráma

Legközelebb várhatóan csak 2018. őszén indítok csoportot. Amennyiben érdekel, jelezd alább és értesítelek majd a részletekről.

+36 20 225 1744
info@gontermoni.hu 


Azért jöttem a csoportba, mert meggyőzött a workshop, amin előtte részt vettem. Pedig nem gondoltam, hogy nekem bejön a drámázás. Sokkal tudatosabban viselkedem, mióta a csoportba járok.
— Gergő, 35 éves, csoporttag
Nekem a barátnőm már járt pszichodráma-csoportba, ő mondta, hogy szerinte nekem is jó lenne. Tényleg jó döntés volt, sokat tanultam magamról és olyan jó az, amikor rájövök, hogy nemcsak nekem vannak problémáim. Megosztjuk egymással a történetünket, támogatjuk egymást. Jó dolog.
— Sára, 25 éves, csoporttag